Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κεφίρ, Ἐλιξήριο Ζωῆς!

Κεφίρ: Ελιξήριο Ζωής.

Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί.



Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, που τεκμηριώνουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας βακτηρίων μεταξύ αυτών και της σαλμονέλας.


Το γεγονός ότι πολλές σύγχρονες παθήσεις φαίνεται να πυροδοτούνται από βακτήρια είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος να συμπεριλάβουμε το κεφίρ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.


Επίσης ο γαλακτοβάκιλλος L.casei. του kefir έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε
μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας.


Ακόμη, αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.


Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες το κεφίρ φημολογείται πως θεραπεύει πολλές παθήσεις όπως:


Αναιμία, άσθμα και βρογχίτιδα, μεταβολικές διαταραχές, αθηροσκλήρωση, αλλεργικές παθήσεις φυματίωση, ανώμαλη αύξηση των κυττάρων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης , την υπέρταση κ.α


Η θρεπτική αξία είναι υψηλή και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. 



Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.


Είναι εξαιρετική τροφή για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ, για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για άτομα τρίτης ηλικίας και για όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα. 


Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. 


Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ζύμης και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran.


Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε έτοιμο φτιαγμένο από κάποια καταστήματα υγιεινής διατροφής είτε να προμηθευτείτε τους σπόρους και να το φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι.


Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, “η επέκταση της ζωής” ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν. 


Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης).


Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά.


Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή του Πόντου. 


Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου.


Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια. 

Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. 


Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. 


Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες.


Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.


Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το κεφίρ αποτελεί 70% του συνολικού ποσού ζυμωμένου γάλακτος που καταναλώνεται, χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία και σανατόρια για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών, της αθηροσκλήρωσης, και των αλλεργικών παθήσεων. 


Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της φυματίωσης, της ανώμαλης αύξησης κυττάρων, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, των γαστροεντερικών και μεταβολικών ασθενειών, της υπέρτασης, των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και της αλλεργίας. 


Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 


Επίσης με την ζύμωση δημιουργείται και 1% αλκοόλ.

 Κεφίρ …το θαυματουργό

t1854-topic


Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):


LACTOBACILLI:


Lb. brevis, Lb.cellobiosus, Lb. kefir, Lb.kefiranofaciens, Lb.casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus, Lb.casei Lb helveticus ssp. lactis, Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus Lb.lactis, Lb acidophilus


STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:


Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis, Lc salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus durans, Leuconostoc
 cremoris, L.mesenteroides


YEASTS:


Kluyveromyces lactis
K.bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Candida kefir
C pseudotropicalis
Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)ACETOBACTER:
Acetobacters aceti
A. Rasens

Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι 



  • Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο.

  • Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.

  • Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη η γεύση θα γίνεται.Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες.  Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.

  • Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό).  Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.

  • Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή. 


  • Με την συνεχή καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων πολλαπλασιάζετε και, η τους αφήνετε και με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνεται.


    Δείτε στο παρακάτω βίντεο με πολύ απλό τρόπο την διαδικασία καλλιέργειας κεφίρ.




    Οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ


    ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΌΜΩΣ ΤΟ ΚΕΦΙΡ, ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ.


    Το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολλούς αιώνες τώρα.


    Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο να ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.


    Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μια πολύ καλή τροφή, η ζύμωση που υφίσταται από τους σπόρους του κεφίρ στην ουσία το ‘αναβαθμίζει’.


    Οι “σπόροι” του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και η μικροβιολογία τους είναι πολύ σύνθετη.


    Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.




     Η ιδιαιτερότητα του κεφίρ είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό –περισσότερο από το γιαούρτι, καθαρίζει το έντερο, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. 


    Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων, να δημιουργήσει ένα υγιέστατο πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.


    Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία.


    Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.


    Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος.


    Έτσι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.


    Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια.


    Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.


    Σύμφωνα με όλες τις έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:


    - Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία


    - Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού


    - Έχει διουρητικές ιδιότητες


    - Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό


    - Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.


    - Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ


    - Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.


    - Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.


    Άλλες ενδεχόμενες ωφέλειες που έχουν επίσης αναφερθεί είναι η αντικαρκινική δράση και η ελάττωση αυξημένης χοληστερόλης αίματος, ενώ λέγεται πως μπορεί να θεραπεύσει και να επουλώσει εξανθήματα κ εκζέματα τοποθετώντας κεφίρ επάνω στην πάσχουσα περιοχή.


    Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι ή να προμηθευτείτε το έτοιμο ρόφημα κεφίρ που κυκλοφορεί στην αγορά.
    Πληροφορίες από
     Ευάγγελο Ζουμπανέα, διαιτολόγου, μέλους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή: 

    Περισσότερες  πληροφορίες για την δυσανεξία της λακτόζης  εδώ 
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728216 





    Επιμέλεια ανάρτησης




    <<<    Ο θαυμαστός κόσμος των βοτάνων, όπλο ενάντια στις ασθένειες. 




    ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ 8 πμ - 3 μμ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ .   >>>

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ