Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

H Microsoft για το Μονοπώλιο της Google: Για γέλια και για κλάματα

Η Google όντως έχει το μονοπώλιο της αναζήτησης ή η Microsoft δεν μπορεί να δεχτεί το γεγονός ότι κανείς δεν προτιμά την δική της μηχανή αναζήτησης Bing;

Αλήθεια, έχει η Google το μονοπώλιο όπως ισχυρίζεται ο Steve Ballmer ή ήταν ένα ακόμα λεκτικό του Ballmer αντίστοιχο του αξιώματός του, όταν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013 δήλωνε, στη συνέντευξη των αναλυτών της Microsoft, ότι η εταιρεία που έχει τον γίγαντα της αναζήτησης παίζει χωρίς κανόνες;

Δεδομένης της μακράς ιστορίας της Microsoft σε σχετικές έρευνες antitrust, είναι τραγική ειρωνεία ακόμα και το να βγει ο οποιοσδήποτε από το Redmond και να τολμήσει να αναφερθεί σε μονοπώλιο.
Αλλά ως CEO (Γενικός Διευθυντής, που είναι ακόμα, αφού την 23η Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι ναι μεν θα παραιτηθεί αλλά μέσα στους επόμενους 12 μήνες) της Microsoft, ο Steve Ballmer, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο δύσκολο ήταν να κερδίσουν χρήματα από τις υπηρεσίες cloud, έκανε αυτή την παρατήρηση:


Η Google, πάντως, βγάζει χρήματα.
Έχει αυτό το απίστευτο, καταπληκτικό, τολμώ να πω μονοπώλιο και είναι γεγονός πως είμαστε οι μοναδικοί στον πλανήτη που καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες να την ανταγωνιστούμε.
Είμαστε οι μόνοι σε όλο τον κόσμο που τουλάχιστον, το προσπαθούμε.


Αυτό ακούγεται όχι μόνο ειρωνικό, αλλά και κάπως αλαζονικό αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την Baidu της Κίνας και την Yandex της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της
SearchEngineLand. Πιο πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Bing τα πάει λίγο καλύτερα από ό,τι η Yahoo στις μηχανές αναζήτησης των ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, όμως, δεν δικαιολογείται ο Ballmer να παριστάνει πως η Microsoft είναι ο μοναχικός υπερασπιστής ενάντια σε αυτό το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Google.
Όσο και αν ο Ballmer καταγγέλλει το προβάδισμα της Google στην αναζήτηση και όσο και αν υπαινίσσεται ότι η Google έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι η Bing ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το μοναδικό ατού που η Google έχει έναντι των ανταγωνιστών της˙ είναι ο πρώτος ηγέτης στην αγορά.



Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που η Microsoft κάποτε απολάμβανε. Τότε που κατάφερε να κάνει στην άκρη το OS/2, με τα Windows, στην αγορά των PC της Intel και να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης στον χώρο των PC μέχρι και σήμερα, παρ’ όλο που υπήρχαν στοιχεία πως όχι μόνον κάνει κατάχρηση της θέσης της αλλά, συν των άλλων, παραβιάζει και τη νομοθεσία περί αντιμονοπωλιακών πρακτικών.

Τώρα παίζει μπάλα η Google, σε δικό της γήπεδο. Έχει κάνει θραύση στην μηχανή αναζήτησής της αφήνοντας τη Microsoft να προσπαθεί να κατευθύνει την δική της μηχανή αναζήτησης, τη Bing, σε μια καλύτερη θέση. Σε μια αγορά, όμως, όπου το εμπορικό σήμα του ανταγωνιστή της είναι πλέον ένα ρήμα σε πολλές γλώσσες. Πάρτε για παράδειγμα εμάς˙ το πρώτο πράγμα που λέμε σε κάποιον που αγνοεί κάτι, είναι:

«Γκούγκλ-αρέ το!» (Κοινώς, google it!)

Και ο Ballmer συνεχίζει απτόητος:

Πιστεύω ότι οι πρακτικές της Google χρήζουν συζήτησης με την αρχή ανταγωνισμού.
Και να είστε σίγουροι πως είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει σίγουρα με τις αρχές ανταγωνισμού.
Με το να διαστρεβλώνουμε τα πράγματα, δε νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος που να δείξει έλεος όσον αφορά τις πρακτικές της. Έχουμε ήδη επισημάνει, στις ρυθμιστικές αρχές, κάποιες κακές πρακτικές της αναφορικά με τη διαφήμιση αλλά και τις συμφωνίες που κάνει με το You Tube και το Google Maps.


Εάν ακολουθήσουμε τη λογική Ballmer και σε άλλους τομείς στους οποίους η Microsoft θα ήθελε να κυριαρχεί αυτή και μόνο, τότε είναι μόνο θέμα χρόνου να ξεκινήσουν τιποτένιες συζητήσεις για έργα χωρίς αξία. Λίαν συντόμως δηλαδή θα πρέπει να αναμένουμε παρόμοιες κουβέντες και για τις διαδικτυακές υπηρεσίες cloud της Amazon, οι οποίες κατέχουν ένα επιβλητικό προβάδισμα στη συγκεκριμένη αγορά.
Αν η Azure δεν μπορεί να ανταγωνιστεί και εκεί, τότε ο Ballmer & ΣΙΑ θα αρχίσουν να γκρινιάζουν και για το μονοπώλιο της Amazon. Με βάση τα σχόλια αυτής της εβδομάδας (τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη του 2013), φαίνεται πως η ημέρα αυτή δεν θα αργήσει να έρθει.

Η Microsoft έχει ήδη λάβει πολύ σοβαρά μέτρα προσπαθώντας να κάνει τη Google να κατέβει ένα-δυο σκαλιά από το βάθρο στο οποίο βρίσκεται.
Η εταιρεία είναι τμήμα του Οργανισμού Εμπορίου που, τακτικά, βάλλει καταιγιστικά κτυπήματα εναντίον της, για τις λεγόμενες αθέμιτες πρακτικές αναζήτησης. Οι δηλώσεις αυτές που έκανε ο Ballmer για την Google, στους αναλυτές, είναι οι πιο σταράτες δηλώσεις που έχουν ποτέ γίνει δημοσίως, εκ μέρους της Microsoft.

Ειρωνεία, όμως, ε; Κοιτάξτε ποιος μιλάει για μονοπώλιο…
Πέραν τούτου, βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι: έχει δίκιο η Microsoft;
Υπάρχουν όντως περιπτώσεις που η Google φαίνεται να έχει τον έλεγχο σε κάποιους τομείς της αγοράς.
Αλλά, είναι αυτό συμπεριφορά antitrust;
Γιατί, μην ξεχνάμε πως το λειτουργικό σύστημα Android της Google δεν εμποδίζει όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει μία εφαρμογή Vimeo αντί του YouTube.
Σύμφωνα, βέβαια, με τη Microsoft, η Google προφανώς και τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της, καθώς προσπαθεί να οικοδομήσει μια μητρική εφαρμογή YouTube για το κινητό τηλέφωνο Windows Phone.

Με δεδομένο τις προβλέψεις του Ballmer που όπως πάντα είναι υπερβολικός και, ως φαίνεται, αγαπημένο του σπορ είναι να εγείρει τον φόβο, την αβεβαιότητα και την αμφιβολία, όταν πρόκειται για τους ανταγωνιστές του, θα ήταν φρόνιμο να δώσουμε στις δηλώσεις του Ballmer, όλη την σοβαρότητα που τους αξίζει.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως κάποτε αναφέρθηκε στο λειτουργικό σύστημα Linux αποκαλώντας το ως «καρκίνο».
Και, όλως τυχαίως, ήταν τότε που κατέστη σαφές ότι το Linux επρόκειτο να κυριαρχήσει στην αγορά των servers.
(Βέβαια, ο Balmer είναι πλέον παρελθόν για την Microsoft, αυτό δε σημαίνει όμως πως η τακτική και απόψεις της εταιρείας έχουν αλλάξει).

Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα κάποια μέρα η Microsoft να μπορέσει και εκείνη να βρει κάποιο όπλο που θα της επιτρέψει να ελέγχει τα πράγματα, όπως κάνει αυτήν την στιγμή η Google με το μονοπώλιο της μηχανής αναζήτησής της.
Η Google, όμως, μέχρι στιγμής είναι πολύ προσεκτική και φροντίζει να μην ξεπερνάει τα όρια, αν και ομολογουμένως περπατάει σε τεντωμένο σκοινί.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η Google είχε ένα μεγάλο δάσκαλο που της έδειξε τι δεν πρέπει να κάνει όσο προσπαθεί να μονοπωλήσει την αγορά.
Και αυτός ο δάσκαλος δεν ήταν άλλος από την ίδια τη Microsoft.

Για το (υπέρ) χρήμα και την δόξα όλα….

Πηγή
το είδα




<<<     Συγκέντρωση για την αποτροπή ανάθεσης του έργου της κατασκευής τεμένους στον Βοτανικό 



 Η απατη πισω απο την κατασταση εκτακτης αναγκης του προυπολογισμου των ΗΠΑ    >>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ