Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Τα ταξίδια της Φηγού», ένα βιβλίο για τις σχέσεις Αλβανών-Ελλήνων στην Ήπειρο

Το τρίτομο βιβλίο με τίτλο «Τα ταξίδια της Φηγού» του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αργυρόκαστρου και δημοσιογράφου Παναγιώτη Μπάρκα, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:00 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (Στρατηγού Καλάρη 5, 3ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος του βιβλίου «Τα ταξίδια της Φηγού» σε πρώτη όψη μοιάζει λογοτεχνικός. Στην ουσία συμπυκνώνει όλη την πραγματικότητα μιας πρωτότυπης κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής ιστορικής προσέγγισης του φαινομένου που ο συγγραφέας αποκαλεί και τεκμηριώνει ως ο «Ηπειρωτισμός» που αποτελεί τη γεννήτρα, το λίκνο και την ωριμότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Η Φηγός είναι η αρχέγονη βαλανιδιά που με τους καρπούς της πρωτόθρεψε τον άνθρωπο και ο Ηπειρώτης προήγαγε στο ιερό θεσμό του Μαντείου της Δωδώνης, κωδικοποιώντας έτσι τη μόνιμη και ιδιαίτερη σχέση του με τη φύση. Για το συγγραφέα, το μαντείο της Δωδώνης και η Φηγός, δεν είναι απλώς το αρχαιότερο ελληνικό ιερό αλλά, όπως τεκμηριώνει στο βιβλίο του, αποτελεί γενικότερα και την αρχέγονη ρίζα της θεογονίας και κοσμογονίας και τον διαχρονικό πομπό-δέκτη στα δρώμενα του οικουμενικού Ελληνισμού και πολιτισμού. Συνεπώς, η προσέγγιση του Ηπειρωτισμού – Ελληνισμού στο
βιβλίο ξεκινάει από τα απροσδιόριστα σε βάθος χρόνου όρια του μύθου, ο οποίος στην Ήπειρο, κατά τον συγγραφέα, διαφορετικά από κάθε άλλη περίπτωση, θα συνεχίσει την αλάνθαστη και άκαμπτη πορεία του και όταν συναντάει την ιστορία.


Η διαχρονική αυτή αμφίπλευρη πορεία αποτελεί τα «ταξίδια» της Φηγού στο χώρο χρόνο της Ηπείρου και του Ελληνισμού. Το βιβλίο παρακολουθεί ως μια συνετή και αδιάσπαστη συνέχεια την εξέλιξη του Ηπειρωτικού Ελληνισμού μέχρι τις μέρες μας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σταθερές συντεταγμένες που μπορεί να αλλάζουν μορφή, όχι όμως την ουσία του Ελληνισμού, είτε αυτός επικρατεί σε ζώσα μορφή, είτε ως υπόστρωμα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση, τόσο σε σχέση με την οπτική γωνία και την μεθοδολογία, όσο και με τα στοιχεία και την ανάλυση. Στο βιβλίο του ο Παναγιώτης Μπάρκας επιχειρεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα των σχέσεων των Ελλήνων και Αλβανών στην Ήπειρο, ενώ μέσα από πληθώρα στοιχείων και αναλύσεων εισάγει τον Έλληνα αναγνώστη στον τρόπο σκέψης της αλβανικής ιστοριογραφίας και φιλολογίας, τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, τις οικειοποιήσεις του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας ως μέσο στερέωσης του ανθελληνικού του εθνικισμού.


Το βιβλίο του Παν. Μπάρκα κάνει μια πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα των σχέσεων των Ελλήνων και Αλβανών στην Ήπειρο. Με την πληθώρα των στοιχείων και τις οξυδερκείς αναλύσεις καταφέρνει να γνωρίσει τον Έλληνα αναγνώστη με τον τρόπο σκέψης της αλβανικής ιστοριογραφίας και φιλολογίας, τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, τις οικειοποιήσεις του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας ως μέσο στερέωσης του ανθελληνικού του εθνικισμού. Ταυτόχρονα προμηθεύει την ελληνική ιστοριογραφία με την πληθώρα των επιχειρημάτων απόδειξης του αβάσιμου όλων αυτών των ισχυρισμών.


Ο πρώτος τόμος φέρει ως δικό του χαρακτηριστικό τίτλο: «Ήπειρος: Η ταυτότητα και οικουμενικότητα του Ελληνισμού». Ο δεύτερος τόμος φέρει τον ιδιαίτερό του τίτλο: «Ήπειρος – η οικουμενικότητα του ελληνισμού ως ταυτότητα αντίστασης». Ο τρίτος τόμος φέρει ως δικό του τίτλο: «Ήπειρος – οι μυλόπετρες…. Αλλοιώθηκαν».


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Δώδος και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Vemund Aarbakke, ενώ θα μιλήσουν ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπάρκας και ο εκδότης Παναγιώτης Λέζος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζήμας. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.


Δυο λόγια για τον συγγραφέα


Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αλβανία στο αντικείμενο της Λαογραφίας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Ταυτόχρονα είναι δημοσιογράφος. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που αφορά τους δύο τομείς της δραστηριότητάς του. Υπηρέτησε Βουλευτής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην πρώτη πλουραλιστική βουλή στην Αλβανία. Είναι αξιόλογη φωνή στον αλβανικό τύπο για θέματα που αφορούν τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις αλλά και την αλβανική πραγματικότητα. Ζει με την οικογένειά του στο Αργυρόκαστρο.


Εκδόσεις Ελίκρανον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ