Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Δικαιοσύνη: Όσο πιο πολλά τα κλεμμένα ...τόσο πιο πονόψυχη γίνεται

Μεγαλείο Ψυχής η Ελληνική Δικαιοσύνη... Όσο πιο πολλά τα κλεμμένα ...τόσο πιο πονόψυχη γίνεται...

Μετανόησαν ειλικρινώς ...στη Μύκονο; Με σαμπάνια; Τα κλεμμένα όμως δεν τα επιστρέφουν. Ψυχάρες... Κι η Εισαγγελέας κι αυτή μεγάλη ψυχή... Τι αξία έχουν τα χρήματα μπροστά στη συγχώρεση;

Δημοσιεύει σχετικά το "CAPITAL":

Ελαφρυντικά σε 10 από τους 11 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Energa-Hellas Power, αναγνώρισε το
 Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών πριν από λίγο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε ισόβια όσοι εκ των βασικών πρωταγωνιστών αντιμετώπιζαν κατηγορία που συνδυαζόταν με τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Συγκεκριμένα, για τους εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενω στους τρεις τελευταίους αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.  Με τον τρόπο αυτό, αν και λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), η ποινή για τους καταδικασθέντες για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη, η απόφαση του δικαστηρίου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό μόνο στον σύζυγο της γυναίκας η οποία επιχείρησε να διαφύγει σπάζοντας το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι. Μάλιστα ο σύζυγός της, κατηγορείται ότι την βοήθησε. Μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Η ζημιά

Το δικαστήριο πάντως ‘όσον αφορά το αίτημα των κατηγορουμένων να επιστρέψουν 83 εκατομμύρια το έκανε δεκτό μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Αυτό όμως ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη. Υπενθυμίζεται οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει πως προτίθενται να καταβάλλουν συνολικά περίπου 83 εκατ. ευρώ τόσο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας όσο και της υπεξαίρεσης. Για την τελευταία πράξη όμως απορρίφθηκε το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να αποσβεστεί η συνολική ζημία η οποία υπολογίζεται από το κατηγορητήριο στα 256 εκατομμύρια ευρώ.

Σε λίγο το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές.




Για να θυμηθούμε όμως τι έγραφε στις 12 Μαΐου 2014 η "LEFT":




Ενημέρωση Τρίτη 13/5: Τον Γ. Καμίνη εκθέτει ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει "στα λόγια" γραμμή δηλώνοντας οψίμως ότι το Δημόσιο θα παραστεί στη δίκη των υπευθύνων των εταιρειών ως πολιτική αγωγή. Απέφυγε ωστόσο να εξηγήσει γιατί δεν παρέστη από το στάδιο της προδικασίας όπου κρίνονται κρίσιμα δικονομικά ζητήματα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, που παρίσταται στη δίκη ως υπερασπιστής των κατηγορουμένων, επέλεξε για τρίτη ημέρα τη σιωπή...
Ο Γ. Καμίνης ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στην επικείμενη δίκη με το... "ατράνταχτο" επιχείρημα ότι ούτε και άλλοι δήμοι διεκδίκησαν δικαστικά τις οφειλές, σάμπως και ο πρώτος τη τάξει δήμος δεν έπρεπε να δώσει το παράδειγμα προβαίνοντας σε δικαστική διεκδίκηση.
Την ίδια στιγμή, προσπερνάει το γεγονός ότι ούτε και τώρα προτίθεται να ασκήσει τα ένδικα δικαιώματά του ενισχύοντας τις υποψίες ότι γύρω από τις δύο εταιρείες που συνολικά έχουν υπεξαιρέσει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ από δημοτικά τέλη και το χαράτσι της ΔΕΗ έχει υψωθεί τείχος προστασίας των υπευθύνων. (Αυγή)

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απροθυμία του κ. Καμίνη να διεκδικήσει τα οφειλόμενα προς το Δήμο από τους κατηγορούμενους καταχραστές δημόσιου χρήματος της Energa και Hellas Power
Η αποκάλυψη της Αυγής για την απροθυμία του κ. Καμίνη να παραστεί ως πολιτική αγωγή και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα προς το Δήμο από τους κατηγορούμενους καταχραστές  δημόσιου χρήματος της Energa και Hellas Power, γίνεται σήμερα ακόμα πιο αποκαλυπτική καθώς ο κ. Καμίνης παραδεχόμενος την παράλειψή του όχι μόνο δεν διορθώνει το λάθος του, αλλά προβάλλει αστήρικτα επιχειρήματα για να μην το πράξει. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που το Υπουργείο Οικονομικών θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Καμίνης είναι έκθετος και υπόλογος για τα (μη) πεπραγμένα του αρνούμενος επί  της ουσίας να αξιώσει την καταδίκη των καταχραστών του δημοσίου και οφειλές δημοτικών τελών 7,6 εκ. ευρώ.

Θ. Πετράκος: Η συνεχιζόμενη σιωπή ΝΔ και Βορίδη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για διαπλοκή
Στις ευθύνες της Ν.Δ. και ιδιαίτερα του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου, κ. Βορίδη, ο οποίος είναι ο δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου, εστίασε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος.
"Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε επειδή δεν παρέστη ως Πολιτική Αγωγή στην δίκη των υπευθύνων της Energa και Hellas Power για την υπόθεση των κακουργηματικών πράξεων δήλωσε ότι επικοινώνησε με το Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ζήτησε να ενημερωθεί για την υπόθεση!
Υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό και στην κυβέρνηση συνολικά αλλά και στον κ. Βορίδη και στον κ. Καμίνη ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι καταχράστηκαν 250 εκ. ευρώ και κατηγορούνται για βαριές κακουργηματικές πράξεις (υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ.α.) εις βάρος του δημοσίου αλλά και εταιρειών του Ελληνικού Δημοσίου (ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε.).

Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Αυγής»,  η έγκαιρη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημόσια κατακραυγή, δεν θα υποχρεώνονταν ο κ. Στουρνάρας να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα  και η συγκάλυψη προφανώς θα συνεχιζόταν.
Διότι η κυβερνητική εντολή για να γίνουν τα αυτονόητα δόθηκε κατόπιν εορτής και μετά την καταγγελία μας ότι η απουσία του κ. Στουρνάρα να υποστηρίξει τα νόμιμα συμφέροντα του Δημοσίου στη δίκη, αποτελεί παράβαση καθήκοντος και απιστία εις βάρος του Δημοσίου.
Η συνεχιζόμενη όμως σιωπή της Ν.Δ. και ιδιαίτερα του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου κ. Βορίδη ο οποίος είναι ο δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου προκαλεί τον ελληνικό λαό και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για διαπλοκή. Η Ν.Δ. οφείλει να απαντήσει αν καλύπτει τον Κοινοβουλευτικό της Εκπρόσωπο κ. Βορίδη  διότι για μια ακόμη φορά θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην Ν.Δ. ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

Τέλος έκθετος και υπόλογος είναι και ο κ. Καμίνης ο οποίος μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει εξηγήσεις στους δημότες του Δήμου Αθηναίων γιατί αποφάσισε να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή ο Δήμος Αθηναίων παρόλο που οι εταιρείες αυτές καταχράστηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη.
Ο Ελληνικός λαός θα απαντήσει με την ψήφο του στις 25 ΜΑΙΟΥ στην κυβέρνηση της διαπλοκής και όσοι είναι υπεύθυνοι και για τη διαπλοκή και για την παράβαση καθήκοντος θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη".

-----------------------

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων στη δίκη των πρωταγωνιστών του μεγάλου σκανδάλου των εταιριών Energa και Hellas Power, που καταχράσθηκαν 250 εκατ. ευρώ από το "χαράτσι" της ΔΕΗ και τον ειδικό φόρο ηλεκτρικού ρεύματος - τα οποία εισέπρατταν και δεν απέδιδαν. Ενώ τη ζημία αυτή έχουν υποστεί κυρίως το Δημόσιο και ο Δήμος, «περιέργως» - από ολιγωρία ή για άλλους λόγους -  δεν παρίστανται ως πολιτική αγωγή στη δίκη, ελαφρύνοντας ουσιαστικά τη θέση των κατηγορουμένων.  Συνειρμούς προκαλεί και το γεγονός ότι την υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου έχει αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκποσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για τον οποίο ανακύπτει ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξεως (πληροφορίες: sofokleousin.gr).

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το πρωτοφανές σκάνδαλο με τις ιδιωτικές εταιρίες Energa και Hellas Power, που εισέπρατταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΗ από το "χαράτσι" και τα δημοτικά τέλη χωρίς ποτέ να τα αποδίδουν στο Δημόσιο, εκθέτει τώρα την κυβέρνηση, αλλά και τον δήμαρχο Αθήνας κ. Καμίνη. 
Την ίδια στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν τις κατασχέσεις για ελάχιστα χρέη, το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Αθήνας δεν παρέστησαν στη δίκη των υπευθύνων της εταιρίας που κατηγορούνται για υπεξαίρεση 250 εκ. ευρώ για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ως πολιτική αγωγή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βορίδης, αποκαλύπτοντας έτσι το πέπλο διαπλοκής γύρω από την προσπάθεια αθώωσης όσων καταχράστηκαν τεράστια ποσά εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. 
Οι κ.κ. Στουρνάρας και Καμίνης οφείλουν να δώσουν τώρα εξηγήσεις και να σταματήσουν να καλύπτουν τους “ημετέρους” τους». 


Η δήλωση του Υπευθύνου του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  και Βουλευτή Μεσσηνίας  Θανάση Πετράκου:
«Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για την κυβέρνηση Σαμαρά διότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στην δίκη των υπευθύνων των εταιρειών Energa και Hellas Power οι οποίοι υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και  το «Χαράτσι της ΔΕΗ» το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο. Είναι ιδιαίτερα   προκλητικό  ενώ το Υπουργείο Οικονομικών  προχωράει σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες να καλύπτει  τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ δημόσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η μη παράσταση του Υπουργείου Οικονομικών ως πολιτική αγωγή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Στουρνάρα  και για την κυβέρνηση συνολικά.
Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν και  θα λογοδοτήσουν σύντομα στον Ελληνικό Λαό γιατί χαρίζουν  δεκάδες  εκατομμύρια  ευρώ στους καταχραστές και απατεώνες. 
Εκτός  βέβαια  από την   παράβαση καθήκοντος η  κυβέρνηση και  ιδιαίτερα  η Ν.Δ. είναι υπόλογη και  για  σαφείς  ενδείξεις  διαπλοκής ,διότι τι  άλλο μπορεί   να  σημαίνει όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της κος Βορίδης. Οφείλουμε  να υπενθυμίσουμε  στην Ν.Δ.  ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό
Ο κ. Στουρνάρας οφείλει  να  απαντήσει  αν υπήρξε παρέμβαση του Κ.Ε. της ΝΔ για να μην παραστεί το Υπουργείο Οικονομικών ως πολιτική αγωγή ώστε να διευκολυνθεί στο έργο του κ. Βορίδη  δηλαδή  η  αθώωση των κατηγορουμένων.
Τέλος έκθετος  και  υπόλογος  είναι  και ο κος Καμίνης  και οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους δημότες του Δήμου Αθηναίων γιατί  αποφάσισε να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή ο Δήμος  Αθηναίων παρόλο που οι εταιρείες αυτές καταχράστηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη.

Ο Ελληνικός  λαός  θα απαντήσει  με την  ψήφο  του  στις  25  ΜΑΙΟΥ στην  κυβέρνηση  της διαπλοκής  και   της  παράβασης  καθήκοντος και  η  απάντηση  του  θα  είναι  πολύ σκληρή».

Τελικά μαθαίνουμε από την "IEFIMERIDA":






Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως αναγνωρίζοντας σε όλους του βασικούς εμπλεκόμενους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ σε 3 από αυτούς αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Μεταξύ αυτών και στους εκπροσώπους των Εnerga - HellasPower, 'Αρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη στους οποίους αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στους ίδιους, εκτός από τον Βασίλη Μηλιώνη. Η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί τους Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, που κηρύχθηκαν ένοχοι για συναυτουργία σε υπεξαίρεση σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50.
Νωρίτερα το δικαστήριο, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων επιστροφής χρηματικών ποσών, περίπου 83 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Σύμφωνα με τον νόμο ωστόσο (ν.4312/14) για να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης ο κατηγορούμενος, θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο του ποσού που του αποδίδεται με την τέλεση της παράνομης πράξης. Κατά το κατηγορητήριο, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 256 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο νόμος δεν προβλέπει αναλογική διανομή των χρημάτων που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλονται στους ΟΤΑ, στον ΛΑΓΗΕ, στο ΔΕΔΔΗΕ καθώς και στα Δημόσια Ταμεία. Με απλά λόγια, λόγω της μη πρόβλεψης στο νόμο, το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσά, που είναι λιγότερα από όσο έχει εκτιμήσει ότι ζημιώνεται!


Με απλά λόγια, λόγω της μη πρόβλεψης στο νόμο, το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσά, που είναι λιγότερα από όσο έχει εκτιμήσει ότι ζημιώνεται!

Ως εκ τούτου,άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εισπράξει άμεσα τα 2,5 εκατ. ευρώ που προκύπτουν ως ζημία από την πράξητ ης λαθρεμπορίας, ενώ τα υπόλοιπα 80,5 εκατ ευρώ πιθανολογείται ότι θα μείνουν δεσμευμένα μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. 
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η γυναίκα που έσπασε πριν λίγο καιρό το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σύζυγος της. Στην κατηγορουμένη αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου ενώ στον σύζυγο της δεν αναγνωρίστηκε καμία ελαφρυντική περίσταση.

Στην πρόταση της η εισαγγελική λειτουργός έχει προτείνει ποινές μέχρι 18 χρόνια για την υπεξαίρεση και 10 χρόνια για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου τόσο επί των ποινών, όσο και επί της αναστολής τους.

πηγή
http://antizitro.blogspot.gr/2017/02/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ