Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι Γερμανικές τράπεζες κερδίζουν από την Ελληνική κρίση!!

Συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Massimo D’Alema

(01/07/ 2015)


Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι σημαίνει Ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά με διαφορετικά τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας των οικονομικών δυνάμεων.

Στη Γερμανία το κόστος του χρήματος είναι πολύ χαμηλό, πράγματι ακόμη και το επιτόκιο είναι αρνητικό! Έτσι οι γερμανικές τράπεζες μαζεύουν χρήματα από τους γερμανούς αποταμιευτές, όπου έχουν (οι τράπεζες) ένα πολύ χαμηλό κόστος σχεδόν μηδέν, και αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πληρώνει 15% επιτόκια επειδή είναι μια χώρα ρίσκου και έτσι κερδίζουν οι γερμανικές τράπεζες πολλά λεφτά. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα;;

Αυτοί οι τεράστιοι πόροι μετακινούνται από μια φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, σε μια πλούσια χώρα όπως η Γερμανία, μέσω της διαφοράς των επιτοκίων, και η φτωχή χώρα πτωχαίνει ολοένα κα περισσότερο και τα οφέλη της πλούσιας χώρας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Όταν μια φτωχή χώρα δεν μπορεί πια να ξεπληρώσει τα χρέη της, λαμβάνει την Ευρωπαϊκή βοήθεια. Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δις ευρώ, όμως όχι για τα Ασφαλιστικά Ταμεία των Ελλήνων, αλλά για να πληρώσει τον τόκο στις τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και εν μέρει της Ιταλίας.

Τα 220 δις από τα 250 δις της βοήθειας πήγαν απευθείας σε τράπεζες Γερμανικές, Γαλλικές και Ιταλικές, δηλαδή στους δανειστές.

Λοιπόν δεν πληρώνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων. Όχι!! Πληρώνουμε τις
Γερμανικές τράπεζες, αυτή είναι η αλήθεια, και ασφαλώς είναι ένας κύκλος.


Αυτά τα λεφτά γυρίζουν γύρω γύρω όμως οι Έλληνες δεν παίρνουν καν μυρωδιά. Αυτός ο μηχανισμός όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ…


Αντιγραφή Μέλια. για το ιστολόγιο Αβέρωφ


Πηγή: βίντεο στο youtube


Εικόνα από: openbookpublishers


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ