Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

“Unconquered”: ένα πολιτικά μη ορθό κινηματογραφικό αριστούργημα

Ehud Would (Faith & Heritage) / ΚΟ 

ΤοUnconqueredείναι μια από τις καλύτερες επικές ταινίες, την οποία όμως δεν έχετε ακούσει ποτέ. Κατασκευασμένη παράλληλα με άλλες επικές ταινίες της MGM, όπως το «Μπεν Χουρ» (Ben-Hur) και το «Οι Δέκα Εντολές» (TheTenCommandments) και με ένα all-star καστ, η αξία του είναι υψηλή όσον αφορά την παραγωγή, αλλά η μεγάλη του δύναμη είναι στην αφήγησή του: σπάει όλα τα ταμπού της πολιτικής ορθότητας. Με τη δύναμη της παραδοσιακής αποικιοκρατικής αφηγήσεώς του, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες στην κινηματογραφική ιστορία.
Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αυτή η μεταφορά από το μυθιστόρημα του Neil Swanson με τον ίδιο τίτλο, το
Unconquered, επικεντρώνεται στην ζωή της Abby (την υποδύεται η ηθοποιός PauletteGoddard), μιας αγγλίδας χωριατοπούλας που με εντολή δικαστηρίου του Λονδίνου πωλείται ως σκλάβα στο Νέο Κόσμο γύρω στο 1760. Έτσι, η ταινία ασχολείται με ένα θέμα κυριολεκτικά «θαμμένο» από την πολιτική ορθότητα, την Λευκή δουλεία στην πρώιμη Αμερική, καθώς απεικονίζει τη μαζική εισαγωγή Άγγλων, Ιρλανδών και Σκωτσέζων σκλάβων. 


Αυτή είναι η ουσία του πρωτοποριακού έργου του MichaelHoffman"TheyWereWhiteandTheyWereSlaves" («Ήταν Λευκοί και Ήταν Σκλάβοι»), πράγμα που αποδεικνύει ότι τα 3/4 των Λευκών που κατέφθαναν στην αποικιακή Αμερική έρχονταν υπό κάποιο καθεστώς δουλείας. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι η δουλεία στην Αμερική ήταν κατά κύριο λόγο εμπόριο λευκής σαρκός και όχι μαύρης. Οι περισσότεροι δούλοι που έφταναν σε αυτές τις ακτές ήταν γιοι και κόρες των βρετανικών νησιών. Παρόλο που δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο ταμπού κατά τη εποχή που κυκλοφόρησε η ταινία, αυτό και μόνο το σημείο αποκλείει αυτήν την ταινία από την mainstream«άποψη» σήμερα. 


Και γίνεται ακόμη καλύτερη αν αναλογισθούμε ότι η Abby αγοράζεται από τον καλοπροαίρετο έμπορο σκλάβων και ήρωα της ταινίας, λοχαγό ChristopherHolden (που τον υποδύεται ο GaryCooper). Ξέρω. Μα… ήρωας, ένας έμπορος σκλάβων; Για φαντάσου, ε.

Για συνέχεια της ανάρτησης εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ