Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η Γαλλία σκέφτεται τα 13 ως νόμιμη ηλικία για σεξουαλική συναίνεση!

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας
Nicole Belloubet.
Για όσους δεν το γνώριζαν, στη Γαλλία δεν υπάρχει νόμιμη ηλικία για την σεξουαλική συναίνεση. Τώρα, ένα νομοσχέδιο που προετοίμασε η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να την θέσει για πρώτη φορά και η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκέφτεται πως η ηλικία των 13 ετών θα μπορούσε να είναι μια λογική ηλικία, μεταδίδει το Associated Press.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Nicole Belloubet είπε στο ραδιοδίκτυο RTL της Γαλλίας ότι η ηλικία των 13 ετών ήταν “ένα όριο που αξίζει να εξεταστεί” για την επικείμενη νομοθεσία, αλλά σημείωσε ότι οι δικαστές θα πρέπει επίσης να έχουν την ικανότητα να εκτιμούν αν κάποιος ήταν αρκετά μεγάλος για να δώσει συναίνεση σε μεμονωμένες καταστάσεις.

“Το ζήτημα της ηλικίας κάτω από το οποίο θεωρείται ότι δεν υπάρχει συγκατάθεση του ανηλίκου είναι κρίσιμο, διότι υπάρχουν προφανώς εξαιρετικά συγκλονιστικές και απαράδεκτες καταστάσεις”, είπε η Belloubet.

Ένας από τους συναδέλφους της στη γαλλική κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει οριστεί ελάχιστη ηλικία για τη σεξουαλική συναίνεση για το νομοσχέδιο. Η Marlene Schiappa, μια
κατώτερη υπουργός ισότητας των φύλων, δήλωσε την Κυριακή ότι θα μπορούσε να είναι μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 ετών.


“Κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία, θεωρείται ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τη σεξουαλική συγκατάθεση ενός παιδιού και ότι για κάθε παιδί κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία θεωρείται αυτομάτως βιασμός ή σεξουαλική επίθεση”, δήλωσε η Schiappa στο BFM TV.


Δύο πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις αύξησαν τη συζήτηση σχετικά με το ποιός είναι αρκετά μεγάλος για να συναινέσει στο σεξ σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο.


Ένα δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα αθώωσε έναν 30χρονο άνδρα ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βίασε ένα 11χρονο κορίτσι το 2009, ανέφεραν τα γαλλικά ΜΜΕ. Το δικαστήριο στην περιφέρεια Seine-et-Marne στο προάστιο του Παρισιού διαπίστωσε ότι ενώ υπήρχε σεξουαλική σχέση μεταξύ του κοριτσιού και του άνδρα, δεν αποτελούσε βιασμό σύμφωνα με τον νομικό ορισμό του εγκλήματος στη Γαλλία.


Οι γονείς του κοριτσιού ανακάλυψαν πληροφορίες για το τι συνέβη όταν η κόρη τους έμεινε έγκυος.


Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι το γραφείο του εισαγγελέα στην πόλη Pontoise κοντά στο Παρίσι αποφάσισε τον Σεπτέμβριο ότι ένας άνδρας 28 ετών, ύποπτος για σεξουαλική επαφή με ένα κορίτσι ηλικίας 11 ετών, πρέπει να δικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση αντί για βιασμό λόγω του πώς ο γαλλικός νόμος ορίζει τον βιασμό.


Ο γαλλικός νόμος ορίζει τον βιασμό ως κάθε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης που διαπράττεται σε άλλους “με βία, εξαναγκασμό, απειλή ή έκπληξη”. Ο ορισμός δεν κάνει διάκριση μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων είτε για τα θύματα είτε για τους δράστες, αν και η πιθανή ποινική κύρωση είναι υψηλότερη όταν τα θύματα είναι κάτω των 15 ετών.


Κατά το γαλλικό δίκαιο δεν υπάρχει επί του παρόντος ελάχιστη ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης. Ο νόμος λέει μόνο ότι ένας ενήλικας που εκτελεί σεξουαλική πράξη με ένα άτομο ηλικίας κάτω των 15 ετών “χωρίς βία, εξαναγκασμό, απειλή ή έκπληξη” μπορεί να διωχθεί για “σεξουαλική κακοποίηση”, όχι για βιασμό.


Και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις δεν περιλάμβαναν έκπληξη, απειλή, εξαναγκασμό ή βία.


Η σεξουαλική κακοποίηση χωρίς καταναγκασμό αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Μια καταδικαστική απόφαση για βιασμό επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ή 20 έτη όταν το θύμα είναι κάτω των 15 ετών.

Off the Record

1 σχόλιο:

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ