Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

#Israelgate: Ο Ισραηλινός εκατομμυριούχος Σαμπάν ευχαριστεί τον γαμπρό του Τραμπ που ενήργησε κρυφά υπέρ του Ισραήλ

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ κάνει χειραψεία με τον Χαϊμ Σαμπάν στο Φόρουμ Saban © James Lawler Duggan / Reuters
Η αμερικανική έρευνα στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Στρατηγό Μάικλ Φλυν για τις κρυφές σχέσεις της ομάδας Τραμπ με τη Ρωσία δεν είχε ακριβώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς αποδείχθηκε ότι η χώρα της οποίας τα συμφέροντα προωθούνταν ήταν τελικά το Ισραήλ.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός και ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – και ο άνδρας που φέρεται να διέταξε την υποτιθέμενη “συμπαιγνία” του Στρατηγού Φλυν με τη Ρωσία – εμφανίστηκε στην εκδήλωση του φιλο-Ισραηλινού δωρητή Χαϊμ Σαμπάν, όπου τον ευχαρίστησαν για την άσκηση πίεσης εκ μέρους του Ισραήλ.

Μιλώντας στο τριήμερο συνέδριο, ο δωρητής του Ιδρύματος Κλίντον, Χαϊμ Σαμπάν, ευχαρίστησε τον Κούσνερ για το ότι ”έκανε βήματα για να προσπαθήσει να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην ακολουθήσει αυτό που κατέληξε να είναι μια αποχή από τις ΗΠΑ εναντίον μιας παράδοσης 50 ετών”.

Ο πολυεκατομμυριούχος αναφερόταν στην παραδοχή του Φλυν ότι του είχαν πει να ζητήσει από τη Ρωσία να
καθυστερήσει την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2016 σχετικά με τους Ισραηλινούς εποικισμούς. Τώρα αποδεικνύεται ότι ο Φλυν ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές του Κούσνερ και ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν έρθει σε επαφή με την ομάδα του Τραμπ για να ζητήσουν τη βοήθειά τους να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.


Ο Κούσνερ φέρεται να είπε στον Φλυν να μιλήσει σε πολλές χώρες για λογαριασμό του Ισραήλ, το οποίο περιελάμβανε και να μιλήσει στον τότε Ρώσο πρέσβη του ΟΗΕ Σεργκέι Κίσλιακ.


Οι προσπάθειες απέτυχαν και ο ΟΗΕ ψήφισε να εγκρίνει ψήφισμα που απαιτεί τον τερματισμό των Ισραηλινών εποικισμών που χτίζονται στην Παλαιστινιακή γη, στο οποίο η απερχόμενη διοίκηση Ομπάμα απείχε αντί για το συνηθισμένο βέτο.


“Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο εκεί”, είπε ο Σαμπάν. “Αλλά νομίζω ότι αυτό το κοινό και εγώ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που κάνατε αυτή την προσπάθεια, γι ‘αυτό σας ευχαριστώ πολύ”.



Τα λόγια του Σαμπάν θέτουν σε νέα προοπτική τους ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη «συμπαιγνία με τους Ρώσους».


Αν και η είδηση ότι ο Φλυν είχε μιλήσει με τον Κίσλιακ μεταδόθηκε ευρέως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κατηγορητήριό του αποκαλύπτει ότι η ομάδα μετάβασης του Τραμπ έκανε άνοιγμα σε μια τελείως διαφορετικής κυβέρνησης.


Το Newsweek ανέφερε το Σάββατο ότι ο Κούσνερ απέτυχε επίσης να αποκαλύψει το ρόλο του ως συν-διευθυντή του Ιδρύματος Charles και Seryl Kushner μεταξύ 2006-15, κατά τη διάρκεια του οποίου χρηματοδοτούσε παράνομο Ισραηλινό εποικισμό. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύγκρουση συμφερόντων στο διορισμό του ως συμβούλου του Τραμπ με αποστολή να φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.


Ο Σαμπάν, ένας Ισραηλινο-Αμερικανός επιχειρηματίας και μαζικός δωρητής των Κλίντον, χρηματοδότησε το τριήμερο γεγονός Saban Forum το οποίο περιελάμβανε μια τηλεοπτική ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Σαμπάν είπε στο παρελθόν: “Είμαι ένας άνθρωπος του ενός ζητήματος και αυτό το ζήτημα είναι το Ισραήλ”.


Εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην ικανότητα του Κούσνερ να λύσει το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης, αποκαλώντας την ομάδα “μια χούφτα ορθόδοξων Εβραίων που δεν έχουν ιδέα για τίποτα”.


Η έκταση της επιρροής του Σαμπάν στην αμερικανική πολιτική φωτίστηκε στην αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπεύθυνο της καμπάνιας της εκστρατείας των Κλίντον, Τζον Ποντέστα, μεταξύ των οποίων και ένα στο οποίο είπε στην καμπάνια ”να μην τους επιτρέψουμε να κλέψουν την εβραϊκή ψήφο από εμάς”.


Το Politico αναφέρει ότι συγκέντρωσε πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία της Κλίντον το 2016, μαζί με τις συνεισφορές του στο Ίδρυμα Κλίντον ύψους μεταξύ 10-25 εκατομμυρίων δολαρίων και τα 7 εκατομμύρια δολάρια που έθεσε σε ένα νέο αρχηγείο της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τον Κούσνερ, ο Σαμπάν αποκάλυψε πώς συναντήθηκε με τον γαμπρό του Τραμπ, εξηγώντας ότι ο Κούσνερ είχε γράψει μια θαυμάσια επιστολή το 2010, αφού είχε διαβάσει ένα προφίλ γι ‘αυτόν στη New Yorker. Ο Σαμπάν δεν διάβασε ποτέ την επιστολή και έμαθε γι’ αυτήν μόνο όταν μεταβιβάστηκε σε αυτόν κατά τη διάρκεια των εκλογών. “Γίναμε φίλοι και ανταλλάσσαμε ιδέες σε συνεχή βάση”, είπε ο Σαμπάν. “Με συμβουλεύει και τον συμβουλεύω.”


Ο Κούσνερ θυμήθηκε ότι επιβεβαίωσε τον Σαμπάν κατά τη διάρκεια των εκλογών ότι ο Τραμπ θα ήταν το καλύτερο πρόσωπο για τη σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ. “Θα πρέπει να ελπίζετε να νικήσει ο Τραμπ εάν ενδιαφέρεστε για τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ”, είπε.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ